Политика за колачиња

На https://www.ecommerceconference.mk/ (“Ние”, “нас”, “наше”), се стремиме да ја почитуваме приватноста и безбедноста на сите лични податоци кои ги собираме од посетителите, и како контролор постапуваме исклучиво согласно правилата и прописите за заштита на личните податоци.

Нашата веб страна користи колачиња за да ве разликува од другите корисници на веб-страната. Ова ни помага да ви овозможиме подобро искуство, да ја подобриме нашата услуга и да ги персонализираме содржините за вас додека ја користите нашата веб страна Оваа политика за користење на колачиња („Политика за колачиња“) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страната и нашите цели за нивно користење.

Ако имате прашања во врска со оваа Политика за колачиња, контактирајте не на info@ecommerce.mk. За поцелосен опис и список на колачињата што во моментов ги користиме на веб страната, прегледајте ја нашата листа на колачиња во делот 2. За повеќе информации во врска со нашите политики за приватност, ве молиме прегледајте ја нашата Политика за приватност.

Внимателно прочитајте ја оваа Политика за колачиња која дава детали за тоа зошто користиме колачиња и кои информации ги собираат од вас и за вас.

 

1. ШТО СЕ КОЛАЧИЊА?
Колачиња се мали датотеки со букви и броеви што ги чуваме на вашиот веб пребарувач или на хард дискот на вашиот уред, што е како компјутерска меморија.Колачиња од прва и трета страна: дали колачето е од „прва“ или „трета“ страна се однесува на доменот што го става колачето.

 1.   Колачиња од прва страна се оние поставени од веб-страната што ја посетува корисникот во тоа време (на пример колачиња поставени од доменот на нашата веб-страна).
 2.   Колачиња од трета страна се колачиња што се поставени од различен домен од оној на веб страната што ја посетува корисникот. Ако корисникот ја посети веб страната и друг субјект постави колаче преку таа веб страна, ова би било колаче од трета страна.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за одреден временски период наведен во колачето. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб страната што го создала тоа конкретно колаче.

Сесиски колачиња: овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб-страните да ги поврзат постапките на корисникот за време на сесијата на веб пребарувачот. Сесијата на веб пребарувачот започнува кога корисникот го отвора прозорецот на веб пребарувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот на веб пребарувачот. Сесиските колачињата се привремени. Откако ќе го затворите веб пребарувачот, сите сесиски колачиња се бришат.

 

2. КОИ КОЛАЧИЊА ГИ КОРИСТИМЕ И ЗОШТО?
Веб страната користи колачиња за да ве разликува од другите корисници на веб страната. Ова ни помага да ви овозможиме подобра функционалност кога ја пребарувате веб страната, и исто така ни овозможува да ја подобриме. Колачињата што ги користиме на нашата веб страна може да се категоризираат на следниов начин:

 1. Неопходни колачиња
 2. Колачиња за перформанси
 3. Колачиња за функционалност
 4. Колачиња за таргетирање

Некои колачиња може да исполнат повеќе од една од овие цели.

‘Неопходните’ колачиња дозволуваат да се движите низ веб страната и да ги користите основните карактеристики. Без користење на овие колачиња, не може да обезбедиме користење на нашата веб страна.

Ние ги користиме овие неопходни колачиња за:

 • да ве идентификуваме дека сте најавени на веб-страната
 • безбедносни цели

‘Колачиња за перформанси’ собираат информации за тоа како ја користите веб-страната, на пример кои страни ги посетувате и дали имате грешки. Овие колачиња не собираат никакви информации што би можеле да ве идентификуваат и се користат само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб-страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на нашето рекламирање.

Колачињата за перформанси ги користиме за:

 •   Спроведување на веб аналитики: Статистика за користење на веб страната
 •   Спроведување на поврзано следење: Овозможување на фидбек на поврзаните субјекти за тоа дали посетителите на нашата веб страна ја посетиле и нивната веб страна
 •   Следење на бројот на корисници на веб страната и која содржина ја посетиле
 •   Да ни помогне при мерење на грешки кои настанале
 •   Тестирање на различни дизајни за веб страната

Некои од нашите колачиња за перформанси се управувани од трети страни.

‘Функционалните колачиња’ се користат за овозможување на услуга или за да се запамтат подесувањата кои што сте ги направиле за вашата следна посета.

Функционалните колачиња ги користиме за:

 •   Меморирање на подесувањата што сте ги поставиле, како што се големина на текст, преференци, боја и слично
 •   Меморирање на податок за тоа дали ве имаме прашано дали сакате да пополните прашалник
 •   Некои од нашите колачиња за перформанси се управувани од трети страни.

‘Таргетираните’ колачиња се користат за да се следи вашата посета на нашата веб страна, за да ни овозможи да ви прикажуваме таргетирани реклами.

Таргетираните колачиња ги користиме за:

o    Прикажување на тергетирани реклами на нашата веб страна

o    Да го подобриме за тоа како испорачуваме таргетирани реклами и содржина, и да го мериме успехот на кампањите на нашата веб страна

 

 

3. КОГА НИ Е ПОТРЕБНА ВАШАТА СОГЛАСНОСТ?
За сите колачиња е потребна Вашата согласност.Без претходно дадена согласност, не ги поставуваме колачињата на вашиот уред. Можете да дадете согласност со кликнување на соодветното копче на банерот што ви се прикажува при отворање на сајтот. Вашата согласност може да ја дадете или да ја повлечете во секое време. Имајте предвид дека оневозможувањето на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб-страната и може да ве спречи да имате пристап до одредени карактеристики на веб-страницата.

 

4. КАКО ДА ГИ ИЗБРИШЕТЕ И БЛОКИРАТЕ КОЛАЧИЊАТА?
Освен преку банерот за согласност за колачиња, повеќето веб пребарувачи овозможуваат контрола на колачињата преку поставките на пребарувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на пребарувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до сите или до делови од веб-страната.Промена на вашите поставки за колачиња. Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачињата обично се наоѓаат во менито „опции“ или „преференции“ на вашиот интернет прелистувач. Со цел да ги разберете овие поставки, следниве врски може да бидат корисни. Во спротивно, треба да ја користите опцијата „Помош“ во вашиот интернет прелистувач за повеќе детали.

o   Cookie settings in Internet Explorer

o   Cookie settings in Firefox

o   Cookie settings in Chrome

o   Cookie settings in Safari

Повeќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вклучувајќи за  што  колачињата се поставени и како да ги  подесите и избришете, посетете ја веб страната www.aboutcookies.org.

 

5. СОГЛАСНОСТ И ПРОМЕНА НА УСЛОВИТЕ
Користењето на нашите сервиси подразбира согласност на корисникот со наведените услови на користење. Асоцијацијата за е-трговија на Македонија преку веб-сајтот ecommerceconference.mk се обврзува дека ќе се придржува до сè што е претходно наведено, а сите промени на условите стануваат важечки дури по објавувањето на оваа страница.

 

ЗА БИЛО КАКВИ ПРАШАЊА СЛОБОДНО КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ НА: INFO@ECOMMERCE.MK

Ecommerce Asociation

Македонската асоцијација за е-Трговија е првата и единствена асоцијација која цели кон инклузивна е-трговија. Нашата мисија е да создадеме иднина за е-трговски развој и успех на земјата. Асоцијацијата за е-трговија на Македонија има за цел да ги поддржи интересите на компаниите за е-трговија, да придонесе кон проширување на знаењето за е-трговија и негово проширување вклучувајќи ги поврзаните услуги и технологии, и да ги намали и елиминира бариерите кои го ограничуваат растот и развојот на индустријата. Веруваме дека иднината за подобра Македонија лежи во дигитална Македонија и паметно општество, а е-трговијата е интегрален дел од таквото општество.

web by agency Illustrations & Icons by Icons8.com