Нина Ангеловска

Нина Ангеловска е министерка за финансии на Република Северна Македонија од август 2019 година. Нејзиното животно патување сведочи за посветеност и страст при решавање на проблемите, што на крајот и дава можност да го води ова Министерство на еден нов и просперитетен начин. Таа верува дека со помош на дигиталните иновации, финансиски технологии и силна посветеност кон развој на човечкиот потенцијал, може да управува со парите на граѓаните што ќе води до подобар одржливиот економски развој.
Ангеловска има докторски студии по менаџмент, член е на Одборот на Европската асоцијација за трговија (ЕМОТА) и го основа македонското здружение за е-трговија. Во раните дваесетти години, министерката Нина Ангеловска ја ко-основаше првата платформа за зделки и воедно, водечката компанија за е-трговија во Северна Македонија, Grouper.mk, која го трансформираше пазарот за е-трговија во земјата. Има работено и како консултант за развој на бизнисот и е-трговија, а нејзината работа е препознаена со признанието „Forbes 30 до 30 години“ во категоријата трговија на мало и е-трговија во Европа во 2018 година. Ангеловска често зборува на конференции и настани за претприемништво, развој на бизнисот, маркетинг, гејмификација и е-трговија низ целиот свет.
Како личност која активно учествуваше во дијалогот помеѓу јавниот и приватниот сектор и се залагаше за реформи на политиките засновани врз докази во фискалниот сектор, Нина сега е на пат да реализира некои од овие реформи.
Покрај тоа што служи како пример, особено за жените и дигиталните претприемачи, Нина сака да ги инспирира младите луѓе да излезат од својата зона на комфор и да ја направат Северна Македонија одлично место за живеење.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.