Charles Walton

Чарлс е одговрен за нов глобален бизнис во рамки на Мастеркард кој е фокусиран на услуги за дигитален идентитет. Неговата улога е да дефинира услуга и платформа за услугата, стратегија за настап на пазарот, како и стратегии за развој на партнерства на целните пазари.

Пред да се придружи на тимот на Мастеркард, Чарлс бил одговорен за услуги за дигителен идентитет поврзани со владиниот сектор како дел од Idemia. Неговата улога била развој на стратегии на комапнии заедно со иницијален државен екосистем за дигитален идентитет со цел да се донесе британскиот државен стандард за верификација во приватниот сектор.
Претходно бил CEO на SecuryKey, фирма основана во Торонто, и бил одговорен за лансирањето и растот на SecureKey Concierge Network, федеративен систем за автентификација базиран на соработката на банките, мобилните оператори и владата во Канада.

Во својата кариера Чарлс бил генерално фокусиран на иновации и развој на производи во индустријата за безбедност на информации. Како COO на INSIDE Secure, бил одговорен за развој на бизнис стратегија, стратегија за продукти и нивен развој, и за лансирање на нови безбедносни семикондуктори за банкарски картички, за контрола на физички пристап, и за NFC мобилни уреди.
Во почетокот на својата кариера ја основал Caradas, комапнија за безбедносни услуги во индустријата со банкараски картички. Потоа бил COO на Certco, компанија на која бил заснован банкарскиот безбедносен конзорциум Identrus. Дополнително, ја основал фирмата GTE Cybertrust PKI, и во исто време бил активен на повеќе позиции во развојот на безбедносен систем за големи компании во GTE for Navy and NSA во САД.

Чарлс дипломирал на Rensselaer Polytechnic Institute во Трој, Њујорк. Во моментов живее во близина на Бостон, Масачусетс.


Краток преглед на говорот:
Оваа сесија ќе се посвети на улогата која дигиталниот идентитет ја има во трансформацијата на односот меѓу корисниците и компаниите кои нудат дигитални услуги.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.